Farlige emails indeholder afpresning

Farlige emails

Der er en række emails i omløb, som indeholder forsøg på afpresning og som indeholder mistænkelige vedhæftede filer. Det er derfor vigtigt at i ikke reagerer på disse eller åbner vedhæftede filer, og generelt tager stilling til indholdet i modtagne emails.

Falske emails og vedhæftede filer er et emne der er udbredt hos de fleste. Personerne bag disse emails kommer frem med nye ideer, der løbende kan gøre det sværere for spam filtre at opdage dem.

Der er netop nu flere typer emails i omløb, hvor vi har taget 2 af dem som et eksempel. Den ene email indeholder afpresning og fortæller at du både er blevet hacked samt inficeret med virus, hvor de beder om et beløb i prisklassen 500$ for at de ikke deler dokumenter. Emailen ser ud som om den kommer fra dig selv i fra adressen og emnefeltet indeholder din emailadresse efterfulgt af “Is hacked”, men kigger vi nærmere på den bliver den afsendt fra udlandet, det er derfor spam og skal slettes.

Den anden mail er formuleret som en ansøgning, med en vedhæftet fil, som kan hedde CV eller Resume. Emailen er formuleret og opsat på en oprigtig måde, hvorfor den ikke bliver opfattet som spam, men der er flere områder i mailen hvor man bør blive mistænksom. Det kan f.eks. være hvis den vedhæftede fil er beskyttet af en adgangskode, eller fil typen er xlsm eller docm. Generelt bør i være påpasselig med at åbne mails, man modtager fra personer man ikke kender.

Disse vedhæftninger kan indeholde virus, og det er derfor vigtigt at man ikke åbner disse. Har du modtaget en af disse mails og åbnet det på din PC, anbefaler vi at din PC bliver scannet for virus og malware hurtigst muligt.

Et eksempel på en email kan ses her:

Tommelfinger regel til tjek af mail inden du åbner vedhæftede filer

 • Tjek op på indholdet og konkluder om den er oprigtigt
  – Er teksten dårlig formuleret/stavet?
  – Har i haft en korrespondance med personen tidligere?
     Hvis du kan svare ja til den første er det ofte et forsøg på spam, og hvis du samtidig ikke har haft en korrespondance med personen før er det i de fleste tilfælde spam/virus. 
 • Indeholder mailen vedhæftede filer kan i tjekke nedenstående.
  – Forventer i vedhæftede fil fra afsender?
     Hvis i f.eks. modtager en faktura er det vigtigt at tage stilling til om i forventer en faktura fra afsender, er det ikke en i kender til er det oftest spam/virus og skal slettes.
   – Fakturaer sendes ofte som PDF filer.
     Er der vedhæftet en faktura som Word eller Excel, er det ofte spam/virus da man heri kan integrere virus og virksomheder i de fleste tilfælde sender en    faktura som PDF. Selvom det er en PDF fil, kan den dog stadig være farlig, så her er det vigtigt at i tager stilling til om i forventer den vedhæftede fil i modtager.

Er i i tvivl om mailen er falsk og virus eller oprigtig er i velkommen til at kontakte os, her sidder vi klar til at hjælpe

Kontakt os for at høre nærmere på
 +45 76 11 90 02
  info@centex.dk